Oppimisprosessin ohjaaminen, Digierko-opinnot

Oppimisen ohjaaminen-merkin suorittaminen 


Tämän merkin suorittamiseksi olen tehnyt Workseediin yhden yhteisen tutkinnonosan kurssin. Kuten kehittämistehtävässäni tarkemmin kuvasin, Riveriassa kaikki tutkinnot ottavat käyttöön digitaalisen työkirjan vuoteen 2025 mennessä. Tämä työkirja on Workseed. Workseed on selainpohjainen ohjelma, joka toimii hyvin myös mobiililaitteella. Workseediin pystytään kokoamaan opiskelijan osaaminen portfoliotyyppisesti yhteen paikkaan tai sitten hyödyntämään ohjelmaa ainoastaan työpaikkajaksojen osalta. Laajemmassa käytössä sinne voidaan koota tutkinnonosan arviointi kokonaan ja siirtää se automaattisesti myös Wilmaan. Työkirjan avulla taitoja voidaan valmentaa monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä monenlaisilla opiskelupoluilla.









Jouko Ignatius, kehittäjä 

Työelämässä toimiminen-kurssi on suunniteltu integroitavaksi ammatillisen tutkinnonosan yhteyteen. Osa tämän kurssin sisällöistä voidaan näyttää näytössä ammatillisen tutkinnonosan kanssa yhtä aikaa. 

Työelämässä toimiminen tutkinnonosassa on seuraavat ammattitaitovaatimukset: 

  • selvittää alan työmarkkinoiden tilannetta ja alan osaamistarpeita sekä työmarkkinajärjestelmän tunteminen ja ammatillisten verkostojen tietäminen
  • solmia työsopimuksen työnantajan kanssa sekä perehtyminen oman alan työehtoihin ja keskeiseen työlainsäädäntöön
  • toimia osana työyhteisöä; noudattaa työaikoja ja sovittuja toimintatapoja, noudattaa ulkoasuun ja pukeutumiseen liittyviä ohjeita, käyttää tarkoituksen mukaista suojavaatetusta ja noudattaa työturvallisuusohjeita sekä työskentelee luontevasti osana monimuotoista ja kulttuurisesti monimuotoista työyhteisöä.
Tähän saakka tätä tutkinnonosaa on pääosin suoritettu joko lähiopintoina opettajan johdolla tai sitten verkko-opintoina itsenäisesti. Kuitenkin osaamisvaatimukset ovat sellaisia, että niitä opiskellaan usein myös ammatillisten tutkinnonosien sisällä. On siis luontevaa kytkeä tämä yhteinen tutkinnonosa ammatillisten yhteyteen. Esimerkiksi meillä maatalousalalla suurin osa edellä luetelluista osaamisvaatimuksista opiskellaan Maaseutuyrittämisen tutkinnonosan yhteydessä. Jokainen meistä tarvitsee lueteltuja asioita työelämässä.

Workseediin luotu kurssin sisältö on lähes sama kuin itsenäisesti verkossa suoritettavan Moodle-kurssin sisältö. Kuitenkin niin, että sisältö soveltuu Workseediin. Tehtävät ovat hieman erilaisia kuin Moodlessa ja osaaminen osoitetaan osittain näytössä ammatillisen tutkinnonosan yhteydessä. Sisällöstä on erillinen dokumentti linkitettynä merkkihakemukselle.

Toistaiseksi itse kurssi on vielä hieman kesken ja pedagogiset ratkaisut eivät ole kaikilta osin riittävän monimuotoisia. Sisältöön on tulossa pari videota sekä H5P-työkalulla toteutettavia tehtäviä. Tällä hetkellä suurin osa materiaaleista on tylsiä pdf-tiedostoja niiden helppouden takia. Saavutettavuuden kannalta näitä tiedostoja ehkä vaihdetaan Power-point-tiedostoiksi tai tehdään suoraan oppituntimaiseksi materiaaliksi. Materiaalit on pyritty tekemään mahdollisimman selkokielisiksi, jotta ne soveltuisivat myös maahanmuuttajataustaisille sekä erityisopiskelijoille.

Kurssi soveltuu parhaiten integroitavaksi ammatillisen tutkinnonosan yhteyteen, mutta myös itsenäisesti omaan tahtiin suoritettavaksi. Kurssin tehtävistä osa tuotetaan automaattitarkisteisiksi, joissa opiskelija saa välittömästi palautteen osaamisestaan. Osa tehtävistä on opettajan tarkastettavia ja arvioitavia. Arviointiin tehdään ohje opettajille, jotta kaikki arvioisivat opiskelijoita samalla tavalla ja samoilla kriteereillä, tähän hyödynnetään Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet opintoon tehtyä mallia. Myös mallivastauksia tehdään kurssille valmiiksi helpottamaan tehtävien arviointia. Esimerkiksi työlainsäädäntö on sama kaikille aloille, jolloin mallivastaukset soveltuvat suoraan kaikille. 


Kuvakaappaus oppimateriaalista


Miksi sitten Workseediin? Halusin oppia käyttämään ohjelmaa, ja oppiminen tapahtuu parhaiten tekemällä sisältö itse. Myös alussa mainittu talon yleinen linjaus puolsi Workseedin käyttöä. Ohjelmasta voi ottaa käyttöön myös näyttötoiminnon, jolloin Workseediin tehty arviointi siirtyy suoraan Wilmaan - tämän soveltuvuutta yhteisten aineiden arviointiin en vielä ole tarkastanut.

Tutkinnonmuodostussääntöjen mukaan tästä kaikille pakollisesta tutkinnonosasta voi saada hyväksiluvun (=tunnustaminen), jos opiskelija on opiskellut tutkinnonosan 1.8.2018 jälkeen jossakin toisessa perustutkinnossa. Aiemmissa tutkinnonperusteissa oli Työelämätaidot-nimellä tutkinnonosa, tästä voi saada tunnustamisen. Lukio-opinnoissa ei ole vastaavaa kurssia, josta tunnustamisen voisi tehdä. Eli suurin osa opiskelijoista joutuu tämän tutkinnonosan suorittamaan joka tapauksessa. Tunnustamiset tehdään aina osana opiskelijan henkilökohtaista osaamisen kehittymissuunnitelmaa (HOKS).

Digierko_oppimisen ohjaaminen  - muut osaamisen osoittamisen dokumentit.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työn touhussa ☺️

Uuteen-Seelantiin vol 2.

Toista päivää Hideout dairy farmilla