Lehmien lypsyä ja vasikoiden juottoa...

On menty joka aamu lypsylle kun ollaan joka tapauksessa herätty ennen kuutta 😄. Ensin lypsetään meijeriin menevä maito ja sitten käännetään kaksi hanaa, jotta saadaan vasikoille maitoa. Osa vasikoista juotetaan nyt enää kerran päivässä ja osa kaksi kertaa. Vasikat saavat juoda maitoa käytännössä niin paljon kuin jaksavat, aamuisin menee maitoa reilu 400 litraa ja illalla sitten vähemmän kun yksi ryhmä ei saa iltamaitoa. 

Eilen löytyi kaksi utaretulehdusta 😓, niille aloitettiin antibioottihoito ja siirrettiin ternimaitolehmien ryhmään. Poikineille lehmille tehdään solutesti ennen tankkiin lypsämistä. Jos lehmä soluttaa, niin lypsetään erilleen vielä muutama päivä - maitoa tarvitaan joka tapauksessa vasikoille. Meijeriin lähtee nyt vajaat 6000 litraa maitoa joka toinen päivä. Tällä tilallahan ei lehmille anneta mitään muuta rehua kuin laidunta, kivennäisiä toki saavat. 

Tiistaina kävi joku kotitarveviljelijä ostamassa neljä vasikkaa, piti olla väriltään mustia ja valkoiset päät - "broken face"-vasikat (kirjavanaamaiset) eivät kelvanneet 🙈, ihan kuin sillä olisi väliä kotitarvekasvatuksessa... Hän maksoi kolmesta vasikasta 140NZ$ (78€) kustakin ja yhdestä 90 (50€). Vasikat olivat iältään pariviikkoisia. Ostaja juottaa vasikoita maitojauheella, hänellä ei ole kotitarvelehmää..

Edellisellä reissulla olin kirjoitellut itselle muistiin tankin pesuohjeet, niillä ohjeilla sain pestyä maitotankin maitoauton käynnin jälkeen 💪. Pesu tapahtuu aika lailla manuaalisesti, maitoautokuski laittaa huuhtelun lähtiessään. Sen jälkeen tankkiin annetaan mennä noin 200 litraa kuumaa vettä, pesuaine sekaan ja veden kierrätys päälle noin viideksi minuutiksi. Sitten lasketaan vielä kylmä desinfiointiaineella lisätty vesi. Tämän jälkeen kannen tiiviste takaisin paikalleen ja lopuksi vielä huuhtelu kylmällä vedellä.

Keskiviikkona iltamyöhällä olivat työntäneet eläinlääkärin kanssa kohdun takaisin lehmän sisään -me nukuttiin autuaan tietämättöminä 😴😴😴. Lehmä oli poikinut ison vasikan ja tuupannut sitten samalla kohtunsa ulos, tätä tapahtuu harvoin. Olivat sitten otsalamppujen valossa leiponeet sitä takaisin sisälle siellä laitumella. Tänään lehmä oli ollut vasikkansa kanssa laitumella ihan kunnossa, toivottavasti myös jatkossa. 

Tänään pestiin taas Annin kanssa maitobaari kunnolla, täällä sitä kutsutaan cafeteriaksi. Huuhdeltiin ensin kylmällä vedellä ja otettiin sitten kuumaa pesuainevettä, jolla pestiin sisäpuoli ja maitoallas. Maitoaltaan ja tutit Carolyn pesee joka kerta ennen juottokierrokselle lähtöä, säiliö pestään noin kerran viikossa. 

Scott ja Carolyn lajittelivat isompia hiehoja ja sonneja, muutama lähtee teuraaksi. Pari hiehoa sairastaa Johnen tautia eli nautojen paratuberkuloosia, siihen ei ole olemassa hoitoa, siksi ne laitetaan teuraaksi. Samaan kyytiin lähtee muutama sonni, koska lihasta saa nyt hyvän hinnan. Heti meidän tultua lähti muutama eläin teuraaksi ja niistä tuli kuulemma hyvä teurastili; taisi keskihinta olla jotain 7 dollaria kilolta eli hieman vajaa neljä euroa. Paratuberkuloosi, Ruokavirasto

Ai niin, viikonloppuna yksi lehmä sairastui poikimahalvaukseen. Täällä saavat itse lääkitä nahan alle kalsiumilla, meillä kutsutaan eläinlääkäri laskemaan kalsium suoraan suoneen. Lehmä jouduttiin lopettamaan, ei selvinnyt sairaudesta 😥.

Tässäpä reilun viikon kuulumiset, aika rientää hirmuista kyytiä 🏃. Sää on ollut tosi vaihteleva, välillä satanut vettä runsaastikin ja välillä aurinko paistanut. Pari tosi kylmää yötä, jolloin lämpötila paininut reilusti alle 10°C. Lämpimin päivälämpötila ollut tähän mennessä noin 20. Kesää odotellessa 😅, hitusen harmittanut Suomen hellelämpötilat.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työn touhussa ☺️

Uuteen-Seelantiin vol 2.

Toista päivää Hideout dairy farmilla