Toista päivää Hideout dairy farmilla

Aamulla kello soi 6.15, pikaisesti aamutoimet (=vessassa käynti+vaatteet päälle 😄) ja navettaan. Randy oli jo hakenut lehmät laitumelta kokooma-alueelle. Kone käyntiin ja lypsämään. Täällä on noin 215 lehmää lypsyssä ja tusinan verran kerran päivässä lypsettäviä. Asema on 2 x 30 paikkainen kalanruotoasema, jossa lehmät kuitenkin lypsetään takaa. Lypsimet kiinnitetään suoraan ilman mitään esivalmisteluja utareeseen 🤔 - maassa maan tavalla... Kun toisen puolen viimeiseen lehmään on saatu lypsimet kiinni, aloitetaan ensimmäisestä lehmästä lypsinten siirto toisen puolen lehmiin. Nyt on loppulypsykausi alkamassa ja lehmillä ei enää ole paljoa maitoa, joten ne tyhjenevät aika nopeasti. Lypsyn jälkeen laitetaan vedinkasto ja lehmät lasketaan pois. Iltalypsyssä meni reilu tunti kolmestaan tehtynä ja aamulypsyssä taisi mennä puolitoista tuntia. 

Lypsyn jälkeen laitetaan koneet pesuun ja pestään asema, kokooma-alue sekä poistumisreitti. Tähän on käytössä muutama paloletku melkoisella veden paineella. Lehmät poistuvat siis suoraan jollekin laitumelle, tarvittaessa koira käy niitä ajamassa. Randy käy sitten sulkemassa portit perästä. Laidunlohkoja on hirmuinen määrä, ei tullut laskettu karttakuvasta montako niitä oli... 


Kuvissa näkyy hieman millainen lypsyasema ja maisema. Antibioottilehmät merkitty hyvin ja ne lypsetään erilleen viimeisenä. Maidosta tutkitaan täällä ihan samat asiat kuin meilläkin eli rasva, valkuainen, solut ja bakteerit. Laatuluokatkin ovat samat, tilan maito nyt 1-luokassa - soluja hieman yli 250kpl/ml. Aiemmin maito oli excellent-luokassa. Pitää kysellä tästä laatuasiasta vielä lisää myöhemmin...

Täällä on tavallista myös lypsykarjatiloilla, että kaikki lehmät ovat yhtä aikaa ummessa. Tällä tilalla lehmät umpeutetaan johonkin aikaan toukokuussa riippuen miten laitumilla on ruokaa. Poikimakausi alkaa heinäkuun puolivälissä ja kestää syys-lokakuun vaihteeseen. Poikimakaudella tilalla on apuna 2-3 osa-aikaista työntekijää Randyn lisäksi. Myös emäntä Carolyn auttaa tarvittaessa. Emäntä ei osallistu kaikkeen tilan työhön, hänen aikaa kuluu paljon majoitustoiminnassa - tilalla on airbnb-majoitusta. Ympärivuotinen poikiminen on melko harvinaista täällä. Se vaatisi enemmän  ostorehujen syöttämistä, ja ne on kuulemma kalliita. Tätäkin asiaa pitää kysellä lisää... Maidosta saatava hinta ei ole täälläkään kovin kummoinen (hinnoittelu vielä laskematta ja muuttamatta euroiksi, kirjoittelen myöhemmin tästä). Mitään tukea maidolle täällä ei kuitenkaan saada.

Aamutöiden jälkeen syötiin aamupala ja lähdettiin hakemaan pois puretun aidan aitalankoja ja aitatolppia. Mönkkärin perään kärri ja menoksi 🚜. Pari tuntia pellolla ja lounaalle. Minä käytin huiliaikaa tämän kirjoittamiseen, ei näitä muuten muista 🙈. Nyt lähdetään vielä jotain puuhailemaan ennen iltalypsyä..



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työn touhussa ☺️

Uuteen-Seelantiin vol 2.